Гортински и Мегалополски Митрополит г-н Йеремия за украинския въпрос (VIDEO)




Η ανάρτησή μου με τίτλο Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας για το Ουκρανικό (VIDEO) μεταφρασμένη στα βουλγαρικά και δημοσιευμένη στο ιστολόγιο doxologiabg.blogspot.com από τον κ. Ιορδάνη Γκεοργκίεβ, νομικό, διεθνολόγο, θεολόγο από τη Βουλγαρία.


Автор: архим. Романос Анастасиадис
Превод: Йордан Георгиев

Негово Високопреосвещенство Гортинският и Мегалополският Митрополит г-н Йеремия, редовен професор в Богословския факултет на Национален и Каподистрийски Атински университет (най-стар на Балканите – основан на 03 май 1837), бе поканен в „Енорийския Архондарик“, който отговори на редица въпроси, поставени от участниците, в рамките на енорийските изяви „ДИМИТРИЯ 2019“ [1], които се организират в храма на Свети Димитрий, община Свети Димитрий, с участието на много вярващи. Много от тях искаха да чуят позицията на Негово Високопреосвещенство по горещия украински въпрос, който стана актуална световна църковна новина, след като Еладската Църква се съгласува в това с Вселенската Патриаршия.

С просто, народно, но и с абсолютно богословско-емпирично и обосновано слово, Високопреосвещеният г-н Йеремия, предаде истинското измерение на въпроса, което съвпада с правилните и канонични решения на Вселенската Патриаршия. Особено впечатление направи това, че го (украинския въпрос) съпостави с един неотдавнашен случай на нарушаване на Свещените Канони в Еладската Църква, вследствие на антиканоничното вмешателство на хунтата в делата на Църквата през 1967 [2], което бе излекувано по-късно по начин, който Църквата познава и е в правото си да се справи с този безпорядък в името на единството и спасението на нейната плирома (пълнота).

Разбира се, това позоваване на Митрополит Йеремия е по отношение на вечнопаметния Митрополит на Флорина Августин Кандьотис, който е бил избран и ръкоположен за епископ, според принципа на  акрѝвия, от един антиканоничен Синод – резултат от намесата на хунтата в Църквата. Това показва и лицемерието на мнозина от духовните чеда на блажения Йерарх, които обикновено са начело на различни изяви като „протест“ срещу решенията на Църквата, в случая и по украинския въпрос. Много от онези, които ръководят „бунта“ срещу Вселенската Патриаршия, но и срещу Еладската Църква, заради предоставяне на автокефалия на Църквата на Украйна, стигат до такава степен, че събират подписи под формата на „отворено писмо“ (виж Кой стои зад т. нар. отворено писмо към Йерархията на Еладската Църква?) към Йерархията на Еладската Църква, всъщност са духовни чеда и клирици на Митрополит Августин Кандьотис, привърженици на неговите виждания.

Особено важно също така е нееднократното и ясно позоваване на Митрополит Йеремия с църковна прецизност на това, което е изложил и Високопреосвещеният Митрополит на Патра г-н Хрисостом по време на заседанието на извънредната Йерархия на 12 октомври 2019 (виж тук) С други думи, темата за „признаването“ на автокефалията на Църквата на Украйна и вписването на Предстоятеля ѝ в Диптисите на Еладската Църква, дори не е била тема в Синода или в двете Комисии, а темата е била каноничната привилегия (прерогатив) на Архиепископа на Атина да бъде използвана, за да помене Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н Епифаний (виж тук). Църквата винаги това е правила в аналогични случаи. Това е станало и с всички автокефалии. Вселенската Патриаршия има изключителното право да ги предоставя, а другите Църкви да се съгласуват с действията ѝ чрез Предстоятелите си (Пример: Българският Патриарх г-н Неофит има изключителното право да помене Киевския Митрополит Епифаний в своите Диптиси, което означава автоматично признаване на автокефалията на Православната Църква на Украйна и така се приключва с този въпрос. След като има издаден Томос от Вселенския Патриарх за автокефалия на една поместна Църква, Предстоятелят на другата поместна Църква, добавяйки името на новия Предстоятел в своите Диптиси заявява, че е съгласувал своите действия с решението на Вселенската Патриаршия. Светият Синод на БПЦ чрез свое решение признава тази привилегия на Българския Патриарх. Оттам насетне всеки един митрополит е длъжен да се съобрази с тази негова привилегия и решение за добавяне на Митрополит Епифаний в Диптисите. Това е каноничният ред на Православната Църква – Бел. прев.)

Препоръчвам внимателно да изслушате думите на Високопреосвещения Гортински и Мегалополски Митрополит г-н Йеремия, който всеки един може да го обвини, че е „модернист“ или „икуменист“, или каквото и да е от обичайните етикети, които се поставят върху различни църковни личности от обичайно заподозрените „талибани“ на „супер православието“…




[1] Едноседмични празненства в чест на Свети Великомъченик Димитрий Мироточиви и Солунски – Бел. прев.

[2] На 21 април 1967 г. е извършен военен преврат в Гърция от група военни начело с полк. Георгиос Пападопулос, който управлява от 1967-1974 – Бел. прев.