Митрополитът на Александруполис за автокефалията на Църквата на Украйна (VIDEO)




Η ανάρτησή μου με τίτλο Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ρίχνει φως στην απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Ουκρανικό (VIDEO) μεταφρασμένη στα βουλγαρικά και δημοσιευμένη στο ιστολόγιο doxologiabg.blogspot.com από τον κ. Ιορδάνη Γκεοργκίεβ, νομικό, διεθνολόγο, θεολόγο από τη Βουλγαρία.

 

Пише: архимандрит Романос Анастасиадис,
клирик на Вселенската Патриаршия от Крит.

Превод: Йордан Георгиев

Митрополитът на Александруполис г-н Антим хвърля ярка светлина върху решението на Еладската Църква за украинския въпрос в интервю за телевизия «ΔΕΛΤΑ», префектура Източна Македония и Тракия.

Това, което каза Високопреосвещеният има голяма стойност, защото след извънредната Йерархия на 12 октомври 2019 (виж тук), някои се опитаха да «размътят водата», твърдейки произволно, че уж Еладската Църква  не е взела решение за признаването на автокефалията на Църквата на Украйна. И въпреки че същият Свещен Синод излезе с изявление (виж тук), с което опроверга тези твърдения (пример: случаят на Високопреосвещения Митрополит на Китира г-н Серафим), но това не спря съответната пропаганда в Гърция и чужбина. Ето защо видяхме диаметрално противоположните позиции на фактори от Руската Църква: едни признаха, че Църквата на Гърция я е признала, а други се направиха, че не са го разбрали…

Разбира се, празничното увенчаване на изключително ясното решение на Еладската Църква беше историческото съслужение на Вселенския Патриарх и на Архиепископа на Атина в храма на „Света Богородица Ахиропииту (Неръкотворна)“ в Солун на 19 октомври 2019 (виж тук), когато за пръв път официално в съслужение на Предстоятелите бе включено в Диптисите името на Блажения Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н Епифаний.

Главните акценти в интервюто на Високопреосвещения Митрополит на Александруполис са следните:

  • §  Двете Комисии на Еладската Църква се съгласува в един доклад, който бе приет и от Временния Свещен Синод през август (виж тук) и накрая и от извънредната Йерархия на 12 октомври 2019.
  • §  Вселенският Патриарх има абсолютното право въз основа на Свещените Канони и въз основа на традицията на Църквата да предоставя автокефалия на Църквите, когато иска, когато Онзи отсъди, че е правилно, в случай че се помирят Църквите и да положат по-добри усилия в своята мисия. По този начин са предоставени всички автокефалии: на Църквите на Русия, на Гърция, на Сърбия, на Румъния, на Полша, на България и др. Този момент нито един от Йерарсите на Еладската Църква не го е оспорил.
  • §  Беше поставен въпросът дали да се вземе решение сега или по-късно. Там бяха различните виждания. Някои Митрополити казаха решението да бъде отложено за по-късно. В крайна сметка доминираше мнението, че  не е добре темата да остане без отговор.
  • §  Съгласихме се, че приемаме решението на Вселенския Патриарх и признаваме новата Църква, което не е задължително. Това означава, че няма задължение Вселенската Патриаршия да поиска одобрението на Еладската Църква или на другите поместни Църкви. Обикновено след всяко предоставяне на Томос за автокефалия от Вселенския Патриарх – Предстоятелите като председатели на Поместните Синоди да изпратят така наречените помирителни писма. Ние нямаме компетентността да отсъдим действията на друга Църква и на друг Синод, но след като въпросът придобива такива измерения, да, решихме, че признаваме автокефалията на Църквата на Украйна [1] (с други думи, иска да каже, че вследствие на масовата канонично-правна неграмотност в някои поместни Църкви, за да разберат какво е взела като решение Еладската Църква го казва с думи, чрез които може да бъде разбран, а не с изразите на Каноничното право – Бел. прев.)
  • §  Имаше много обсъждания по темата за каноничността на хиротониите в Автокефалната Църква на Украйна. Вселенската Патриаршия е проучила всички хиротонии без изключение и установи, че са канонични. Констатирахме, че наистина хиротониите са канонични.
  • §  Някои проблеми (подразбира се – разногласията с някои Йерарси) ще се излекуват с времето. Това, което е важно е, че Еладската Църква не е разделена, остава си обединена, въпреки резервите, трудностите и страховете на някои Йерарси.
  • §  Уважаваме, обичаме и почитаме Руската Църква. Трябва обаче да ѝ помогнем да разбере, че е едно просто звено в Световното Православие и не може да преминава вековни граници като поредността на Първородните (Древните – Бел. прев.) Патриаршии, които винаги  възглавява (стои начело – Бел. прев.) Вселенската Патриаршия.
  • §  Руската Църква има една трудност. Не приема Патриаршията като Вселенска. Но го е приело цялото Православие и хубаво ще бъде и Руската Църква да го приеме, за да не остане извън, както е останала сега от съвкупността на поместните Църкви.
  • §  Не гледайте няколкото резерви, които евентуално съществуват. След Еладската Църква постепенно и другите поместни Църкви ще се присъединят към това виждане.
  • §  Всичко вътре в църковния живот е в канонично установен ред. Не е разумно да преминаваме този ред своеволно или според настроенията, желанията и политическите идеологии, които има всяка поместна Църква.



[1] Митрополит Йеротей Влахос, който е говорител на Йерархията, изяснява с езика на Каноничното право решението на Еладската Църква: „…И ние като Йерархия да приемем решението на Временния Свещен Синод (от 30 август), т.е. правото на Вселенския Патриарх да предоставя автокефалия и привилегията (прерогатива) на Архиепископа да придвижи по-нататък въпроса. Ние НЕ СМЕ ПРИЗНАЛИ ТОМОСА за автокефалия, което трябва да бъде изключително ясно. Ние НЯМАМЕ ПРАВОТО да признаем РЕШЕНИЕ НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯние не сме над Вселенската Патриаршия, за да признаем решението на Вселенската Патриаршия (само Вселенски събор може да признае или не решение на Вселенската Патриаршия – НЕ Всеправославен). Ние признахме Правото на Вселенската Патриаршия да предоставя автокефалия.
Журналистка: Признахте ли 15-та Църква, която е определена в Томоса?
Митрополит Йеротей Влахос: Това се подразбира от себе си. (Да)…“ (виж тук )