Τάδε έφη Ζαρατούστρας





Μάθημα ορθόδοξης (;) εκκλησιολογίας δέχτηκε σήμερα η απανταχού Εκκλησία του Χριστού από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο των γενεθλίων και της ιερωσύνης του ο, κατά δηλωσή του, «είμαστε πρώτα Ρώσοι και ύστερα Ορθόδοξοι» Πατριάρχης Κύριλλος ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα θεωρία σχετικά με τις εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες, τον εθνοφυλετισμό, και τη διακονία της Εκκλησίας υπεράνω των εθνοτήτων.

Σύμφωνα με το επίσημο ρεπορτάζ ο Μακαριώτατος ανέφερε τα εξής:

Η προσπάθεια να υπάρξουν σχίσματα και διαχωρισμοί στις Τοπικές Εκκλησίες δεν είναι «πρωτοβουλία εκκλησιαστικών ηγετών», αλλά πρωτοβουλία ξένων εξωτερικών δυνάμεων.

Οι ξένες εξωτερικές δυνάμεις, Μακαριώτατε, διέγραψαν από τα Δίπτυχα τον ένα μετά τον άλλον τους Προκαθημένους, μόνο και μόνο επειδή ακολούθησαν την πεπατημένη οδό των πατέρων μας;

Ένας από τους στόχους των ισχυρών του κόσμου τούτου, είναι να διαχωρίσουν τον ελληνορθόδοξο κόσμο από την Ρωσική Εκκλησία.

Μεγάλη ιδέα έχετε για τη Ρωσική Εκκλησία αφού φέρεται κατά την απόδοση του λόγου σας να περιλαμβάνει στους κόλπους της τον ελληνορθόδοξο κόσμο! Το αντίθετο θα ήταν το πιο λογικό. Από την ελληνορθοδοξία πήρατε ό,τι είστε ως Ορθόδοξοι, άσχετα με το πώς το καταντήσατε...

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι «η Εκκλησία μιας χώρας - Ρωσικής Ομοσπονδίας», αλλά επεκτείνει τη δικαιοδοσία της σε πολλά κράτη, είναι μια «πολυεθνική Εκκλησία».

Το ότι κάθε Εκκλησία έχει συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, σας έχει περάσει από το μυαλό ή είναι πρωτάκουστο για εσάς; ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΛΩΤΕΣ...!!!

Και όταν οι αδελφοί μας στην Κωνσταντινούπολη μας κατηγορούν για εθνοφυλετισμό, ο οποίος κηρύχτηκε από αυτούς ως αίρεση τον 19ο αιώνα, απλά δεν καταλαβαίνουν γιατί μιλάνε! Ο εθνοφυλετισμός είναι τοποθετείς τις εθνικές αξίες και τους εθνικούς στόχους πάνω από τις εκκλησιαστικές αξίες! Εγώ πάντα απαντώ ως εξής: έχουμε δεκάδες εθνοτικές ομάδες, τι είδους εθνοτική ομάδα μπορούμε να βάλουμε πάνω από τα εκκλησιαστικά συμφέροντα; Μία απόπειρα και μόνο θα οδηγούσε σε διαταραχή και διαίρεση εντός της Εκκλησία μας.

Ξέρετε τί είναι «εθνοφυλετισμός»; Να πιστεύετε ότι όπου Ρώσος εκεί και Ρωσική Εκκλησία, ανεξάρτητα από τα γεωγραφικά όρια της κάθε Εκκλησίας. Δηλαδή εδώ στο Ρέθυμνο οι Αθηναίοι που διαμένουν αποτελούν ποίμνιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών; Σε ποιους κανόνες, σε ποιο προηγούμενο παράδειγμα της ιστορίας βασίζετε αυτές τις διδασκαλίες; Εσείς δεν προωθείτε τον ρωσισμό, το ρωσικό όνειρο μέσα από τους όπου γης πιστούς σας; Αν όχι, ποιος; Όχι απόπειρα απλά, πραγματικότητα το κάνατε! Εσείς είστε η κακή διαίρεση και η διαταραχή!

Για τις Εκκλησίες εκείνες, που δηλώνουν ανοιχτά ότι η υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι προδοσία όλων των ελληνικών συμφερόντων. «Αυτά είναι πράγματα που λένε Έλληνες πολιτικοί, καθώς και μερικοί Μητροπολίτες της Ιεραρχίας, εκεί υπάρχει ή όχι εθνοφυλετισμός;»

Δεν υπάρχουν ελληνικά συμφέροντα. Υπάρχει το συμφέρον της Εκκλησίας, η Ιερή Παράδοση, οι Κανόνες. Όταν τα καταπατάτε, λογικό είναι κάποιος να σας συγκρατήσει και φυσικά είναι αρμόδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, φύσει και θέσει.

«Κανένα Εθνικό Συμφέρον δεν είναι πάνω από τα συμφέροντα της Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας».

Για γράψτε και πείτε το, Μακαριώτατε, σε επανάληψη πολλές φορές μήπως και το πιστέψετε επιτέλους. Με λίγα λόγια, είτε έφη Ζαρατούστρας είτε.... τελικά φαίνεται να μην έχει και μεγάλη διαφορά...

Δεν φταίει, όμως, ούτε ο Μακαριώτατος Μόσχας ούτε οι εντολοδόχοι του. Φταίνε οι δικοί μας μητραλοίες, τόσο εκείνοι που εξαγοράζονται όσο και εκείνοι που είναι εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες τους τόσο εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και υπέρ της «Αγίας Ρωσίας» (αυτής της «Αγίας Ρωσίας», όπως ακριβώς εμφανίζεται εδώ).

Συνέλθετε πριν είναι αργά, πριν φτάσουμε στο μη περαιτέρω, πριν χάσουμε την ανατολίτικη ευλάβεια με την δυτικόπληκτη εξωτερική ευσέβεια, πριν βρεθούμε από δήμαρχοι κλητήρες στην ιστορία μας...