Η Σερβική Εκκλησία διαμαρτύρεται για τα «δεινά» των Σέρβων στα Βαλκάνια


Ένας άνδρας κρατά ένα Σταυρό κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο του Βελιγραδίου. Σερβία. Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020. DARKO VOJINOVIC/AP


Του DUSAN STOJANOVIC | Associated Press | Δημοσιεύθηκε: 8 Ιανουαρίου 2020

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, Σερβία - Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Σερβίας ενάντια στην υποτιθέμενη καταστολή των θρησκευτικών και άλλων δικαιωμάτων των σερβικών μειονοτήτων στις γειτονικές χώρες, απαντώντας σε έκκληση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ορθόδοξοι κληρικοί ηγήθηκαν μιας πορείας στο κέντρο του Βελιγραδίου προς το Ναό του Αγίου Σάββα, ένα από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους Ναούς του κόσμου, για να προσευχηθούν για τα «δεινά» των Σέρβων που ζουν στο Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, την Κροατία και αλλού στα Βαλκάνια.

Η διαδήλωση χαρακτηρίστηκε από την παρουσία θρησκευτικής εικονογραφίας, συμπεριλαμβανομένων σημαιών της Σερβικής Εκκλησίας και εικόνων. «Είναι ώρα για τη Δικαιοσύνη του Θεού», έγραφε ένα πανό.

Το επίκεντρο της διαδήλωσης ήταν ο νόμος για τα θρησκευτικά δικαιώματα που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου. Σέρβοι εθνικιστές ισχυρίζονται ότι ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη, θα οδηγήσει στην κατάσχεση της ιδιοκτησίας της Σερβικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο. Οι αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου έχουν επανειλημμένα αρνηθεί αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι Σέρβοι εθνικιστές χρησιμοποίησαν παρόμοιους ισχυρισμούς, ότι οι σερβικές μειονότητες υφίσταντο κακομεταχείριση σε γειτονικές χώρες, για να πυροδοτήσουν μια αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου στη δεκαετία του 1990.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Μαυροβουνίου δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα «παραμένει ασφαλής παρά τις ανατρεπτικές δραστηριότητες από το εσωτερικό και από τους γείτονες», αναφερόμενο προφανώς στη Σερβία.

Ο νόμος του Μαυροβουνίου (σ.μ. για τα θρησκευτικά δικαιώματα) αναφέρει ότι όλες οι θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για την κυριότητα των ναών τους πριν από το 1918, όταν το Μαυροβούνιο ενσωματώθηκε σε ένα κυριαρχούμενο από τους Σέρβους βαλκανικό βασίλειο (σ.μ. το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας) και έχασε την ανεξαρτησία του, οπότε και καταργήθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου.

Το Μαυροβούνιο χωρίστηκε ξανά από τη Σερβία το 2006, αλλά σχεδόν το 30% των 620.000 πολιτών του δηλώνουν ότι είναι Σέρβοι και θέλουν στενότερους δεσμούς με το Βελιγράδι. Το Μαυροβούνιο αψήφησε άλλο ένα ιστορικό σύμμαχο από την οικογένεια των σλαβικών και ορθοδόξων κρατών, τη Ρωσία, όταν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017.

Με επικεφαλής Ορθόδοξους κληρικούς και υποκινούμενοι από την κρατική προπαγάνδα της Σερβίας, χιλιάδες Σέρβοι στο Μαυροβούνιο πραγματοποιούν καθημερινές διαμαρτυρίες στο μικρό βαλκανικό κράτος, ζητώντας την ακύρωση του νόμου.

Περίπου 800 γνωστές δημόσιες προσωπικότητες από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων, νομικών εμπειρογνωμόνων, ηθοποιών, πολιτικών της αντιπολίτευσης και ιστορικών, υπέγραψαν ένα υπόμνημα κατά της σερβικής εμπλοκής στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου.

Το υπόμνημα αναφέρει ότι το Βελιγράδι και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εργάζονται για να «αποσταθεροποιήσουν βίαια» την φιλοδυτική κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του.

«Με την εκστρατεία παραπληροφόρησης πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων και μέσων μαζικής ενημέρωσης από το Βελιγράδι ... η ειρήνη απειλείται σοβαρά όχι μόνο στο Μαυροβούνιο, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει το έγγραφο.

Το Μαυροβούνιο κατηγορεί τη Ρωσία και μια ομάδα Σέρβων εθνικιστών ότι ήταν πίσω από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 που αποσκοπούσε στην αποτροπή της αναμενόμενης ένταξης του κράτους στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα αρνείται τη συμμετοχή της.

Το Μαυροβούνιο επιθυμεί επίσης να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: stripes.com