Ουκ έστιν όμοιός σοι εν θεοίς, Κύριε...





Μέσα στης νύχτας το σκοτάδι, άνθρωποι που επέλεξαν το πνευματικό σκοτάδι ή που εκούσια έδιωξαν το φως από την πορεία τους ψάχνουν να δώσουν απαντήσεις στον καταπέλτη και στον έλεγχο της βλασφημίας τους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη!

Εμείς αντίθετα οι απλοί μοναχοί εκείνη την ώρα διαβάζουμε το ιερό Ψαλτήριο και από εκεί αντλούμε με αγάπη βαθιά νοήματα φωτός. Η φιλοδοξία που έχουμε εμείς οι απλοί μοναχοί, και την οποία ανακάλυψαν οι υποστηρικτές όχι του Προφητάνακτος αλλά άλλου Δαβίδ, είναι να διακονήσουμε την ορθή εκκλησιολογία όπως διαμορφώθηκε από την ευλογημένη πράξη της Εκκλησίας και όχι όπως αλλοιώθηκε όταν αποκόπηκε από την Αλήθεια.

Μίλησαν για τον Άγιο Παΐσιο! Εκείνον που είπε: «Ο Θεός μας έδωσε αυτά τα δύσκολα χρόνια τον καλύτερο Πατριάρχη»!



Έγινε αγνώριστος λοιπόν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σύμφωνα με τους αδελφούς, διότι διεκδικεί σθεναρά τις ευθύνες Του ενώπιον της Εκκλησίας. Αυτό βέβαια τους ενοχλεί. Τους προτείνω με αγάπη να ξεπλύνουν τους οφθαλμούς τους στις πηγές της εκκλησιολογίας, στα κείμενα, στην Ιστορία, και όχι επιλεκτικά όπως κάνουν οι αιρετικοί ερμηνεύοντας με τον λογισμό τους τα πάντα.

Επειδή όντως δεν είναι μαριονέτες κανενός, παρά μόνο του πειρασμού και των οργάνων του, δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι δούλος του Θεού και να ακούς από τα χείλη του Κυρίου: «οὐκέτι ὑμᾶς λέγω δούλους, ... ὑμᾶς δὲ εἴρηκα φίλους» (Ιωάν. ιε΄ 15).

Ας μάθουν τι σημαίνει Πρώτος και τι σημαίνει Συνοδικότητα. Ας διαβάσουν και λίγο Περγάμου. Ας διαβάσουν Ναυπάκτου. Αλλά ας ξεκινήσουν από αυτόν τον 85ο ψαλμό κι ας δουν πώς όμορφα ερμηνεύεται στην περίπτωση τους, με βάση τον στίχο 9 αλλά ολόκληρος!

Ήγγικε το φως της ημέρας, αδελφοί! «Ἕως τὸ φῶς ἔχετε, πιστεύετε εἰς τὸ φῶς, ἵνα υἱοὶ φωτὸς γένησθε» (Ιωάν. ιβ΄ 36). Καλό φωτισμό!