ΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΘΥΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΨΑΛΑΣ;





Μαθαίνω ότι πολλοί Αγιορείτες πατέρες έχουν στενοχωρηθεί με το κείμενο του Γέροντα Ευθυμίου της Καψάλας που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο. Θεωρούν ότι ο Γέροντας έχει πέσει θύμα «επιτηδείων» που τον παραπληροφορούν, εκμεταλλευόμενοι την αφελότητα και την απλότητά του.


Τόσο στα επιστημονικά ζητήματα που θίγει στο κείμενο αυτό (π.χ. περί εμβολίων) όσο και στις αναφορές του για το τι συμβαίνει με τη λειτουργία των εκκλησιών σε άλλες χώρες, ο Γέροντας δεν έχει σωστή ενημέρωση και δυστυχώς καθίσταται, άθελά του, φερέφωνο πεπλανημένων και ψευδών ειδήσεων και απόψεων.

Αλλά και έγκριτοι ιατροί, με τους οποίους επικοινώνησα, εξέφρασαν την απορία τους για όσα γράφει ο καλός Γέροντας αναρμοδίως, χωρίς να έχει ούτε τις γνώσεις ούτε την σωστή επιστημονική πληροφόρηση. Θεωρούν ότι έχει πέσει θύμα των γνωστών συνωμοσιολογιών που δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, πηγή των οποίων συνήθως δεν είναι καν Ορθόδοξοι Χριστιανοί...

«Ο λόγος του Γέροντα θυμίζει κάπως τους γνωστούς προτεστάντες τηλε-ευαγγελιστές της Αμερικής», μου είπε κάποιος ιατρός, διατυπώνοντας την θλίψη του που ένας Ορθόδοξος Γέροντας αναπαράγει άκριτα και αδιάκριτα τέτοιες ανόητες και ανεπιστημονικές θεωρίες. Επίσης, ο ίδιος προσέθεσε: «Ο Γέροντας, ως μη ειδικός, έχει επηρεαστεί από όσα του κομίζουν διάφοροι, από τις γνωστές θεωρίες των αντιεμβολιαστών, που αν και έχουν καταρριφθεί εξακολουθούν να πλανούν πολύ κόσμο».

Ένας άλλος ιατρός, που διάβασε έκπληκτος το κείμενο του Γέροντα Ευθυμίου, μου έστειλε το εξής μήνυμα: «Μακάρι να ασχοληθεί ο Γέροντας με τη θεραπεία των πληγών των ψυχών και να αφήσει την ιατρική επιστήμη να θεραπεύει τα σώματα των ανθρώπων, όπως το κάνει με ευσυνειδησία και με επιτυχία. Χωρίς τα επιτεύγματα της ιατρικής, που τόσο λοιδορούνται από ορισμένους χωρίς γνώση και επίγνωση, θα πέθαιναν τόσοι άνθρωποι που σήμερα σώζονται, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε πριν από μερικές δεκαετίες ή στο απώτερο παρελθόν».

Καλό θα είναι κάποιοι να αφήσουν τους απλοϊκούς Γεροντάδες στην ησυχία τους και στην προσευχή τους και να μην τους χρησιμοποιούν στα βρώμικα παιχνίδια προπαγάνδας.