Και όμως... Το κλείσιμο των Ναών, και γενικά των δημόσιων χώρων συνάθροισης, και το "Μένουμε σπίτι" ήταν πάντοτε από τα πρώτα και κύρια μέτρα που λαμβάνονταν σε περιόδους πανδημίας.




Το έγγραφο αυτό είναι από την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια, με ημερομηνία 23 Απριλίου 1828, και υπογράφεται από τον Προσωρινό Διοικητή Αιγίνης Ανδρέα Γιαννίτση και τον Γραμματέα Κ. Ράμφο.


Επίσης, βασικό στοιχείο λογικής, είναι ότι και επί Ιωάννη Καποδίστρια οι Εκκλησίες έκλειναν σε περιόδους επιδημιών, όχι όμως και τα "σούπερμάρκετ" της εποχής, δηλαδή τα μπακάλικα και εν γένει τα καταστήματα τροφίμων. Γιατί ακόμη και ο ευσεβέστατος Ιωάννης Καποδίστριας και οι συνεργάτες του είχαν τη διάκριση να κατανοούν ότι χωρίς την κοινή λατρεία στο ναό ο λαός μπορεί να επιβιώσει μερικούς μήνες, όχι όμως και χωρίς... φαγητό!

Το επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής:

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΙΓΙΝΗΣ

Επειδή και εις τας νήσους Ύδραν και Σπέτσας ανεφάνησαν σημεία πανώλης, διά να προληφθή το τοιούτον ολέθριον κακόν του να μη συμβή και εις την νήσον μας, η Προσωρινή αύτη Διοίκησις ηθέλησε να λάβη μέτρα αυστηρά μεν, αλλά σωτήρια, διό και κατά πρότασιν της Εκτάκτου Επιτροπής της Υγείας·

Δ ι α τ ά τ τ ε ι .

Α΄. Μέτρα Ἐσωτερικά εισί τα ακόλουθα.

Α΄. Απαγορεύεται η κοινωνία εν γένει των κατοικούντων εις την νήσον ταύτην χωρίς εξαίρεσιν.

Β΄. Αι Εκκλησίαι, Καφενεία, και κάθε δημόσιος τόπος, όπου συνέρχεται ο λαός, και όσα άλλα εργαστήρια πωλούν πραγματείαν (πλήν των μπακάλικων και των όσων πωλούν τρόφιμα), να μείνουν κλεισμένα, έως ου να δοθή η άδεια του ανοίγματος αυτών δι' άλλης διακηρύξεως.