Προς διαφώτιση εναντίον της Ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα


 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας είναι το μέγεθος της Ρωσικής προπαγάνδας που έχει κάνει πλύση εγκεφάλου σε πολλούς μέσα στην Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς και σε όλες τις τοπικές Εκκλησίες.

 

Τον τελευταίο καιρό οι ιστοσελίδες της Ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα, επειδή τα επιχειρήματά τους που έχουν σχέση με την ιστορία (π.χ. πού ανήκε η Εκκλησία της Ουκρανίας, Συνταγμάτια, Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας κλπ.) αλλά και με τα νομοκανονικά ζητήματα (π.χ. Έκκλητον, «αντικανονική» αναγνώριση σχισματικών κ.λπ.) καταρρίφθηκαν για μια ακόμη φορά με τρόπο συντριπτικό (βλ. «Η πανορθόδοξος εκκλησιαστική συνείδηση 332 ετών για την Ουκρανία» του Ιερομονάχου Νικήτα Παντοκρατορινού), στράφηκαν στο τελευταίο τους όπλο: τη δυσφήμιση της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Έτσι δημοσιεύουν, με παραπλανητικές ερμηνείες και τίτλους, δηλώσεις του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, αλλά και καπηλεύονται τις δηλώσεις ενός Επισκόπου της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, του Μητροπολίτου Βολίν κ. Μιχαήλ. Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με σοβαρότητα με το Ουκρανικό, ότι ο Μητροπολίτης Μιχαήλ -για λόγους καθαρά προσωπικούς- έχει δημιουργήσει και άλλη φορά προβλήματα στην νέα Εκκλησία, όπως π.χ. με τον περσινό αυθαίρετο εορτασμό των Χριστουγέννων με το νέο ημερολόγιο, χωρίς προηγούμενη άδεια της Ιεράς Συνόδου, ή ακόμα με την προσπάθεια συγκέντρωσης Επισκόπων για μυστική συνάντηση με τον πρώην Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο κλπ.

Όλα αυτά όμως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι κάθε τοπική Εκκλησία έχει τα εσωτερικά της προβλήματα και τις αντιπαραθέσεις, που οφείλονται σε ανθρώπινες ατέλειες και εγωισμούς. Π.χ. η Εκκλησία της Ρωσίας αντιμετωπίζει τον τελευταίο χρόνο την ανταρσία του δημοφιλούς Ιερομονάχου Σεργκέι Ρομανόφ στην Αικατερινούπολη, που έχει κάνει άνω κάτω το Πατριαρχείο Μόσχας, ή ακόμα του επίσης δημοφιλούς Πρωτοδιακόνου Αντρέι Κουράεφ που πολεμάει σφοδρά την ηγεσία της Εκκλησία τους κ.λπ. Άλλες Εκκλησίες έχουν να αντιμετωπίσουν τους απείθαρχους Αρχιερείς στις αποφάσεις που λαμβάνονται εν Συνόδω, όπως π.χ. στο θέμα του κορωνοϊού και φυσικά στο Ουκρανικό. Δεν σταματάνε τα προβλήματα. Δεν θα σταματήσουν ποτέ, γιατί κάτω από τα ράσα υπάρχουν άνθρωποι.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι προπαγανδιστές προσπαθούν να στηριχθούν σε αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις για να κάνουν την «δουλειά» τους και ξεγελούν με αυτόν τον τρόπο πολλούς.

Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά που δεν παρουσιάζεται καν στην Ελλάδα. Κανείς από τους προπαγανδιστές που ψευδώς αναφέρονται στις «διώξεις» που αντιμετωπίζει τάχα η υπό τον Ονούφριο Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία δεν τολμά - ή, καλύτερα, δεν έχει τη στοιχειώδη δημοσιογραφική συνείδηση και δεοντολογία -να μιλήσει για τις όντως διώξεις στην κατεχόμενη Κριμαία, με μορφή γενοκτονίας, που αντιμετωπίζει η νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία (βλ. εδώ), αλλά και για την παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας (FSB) των πιστών που εκκλησιάζονται σε λειτουργίες που τελεί εκεί ο Μητροπολίτης της νέας Εκκλησίας Κλήμης (όταν του επιτρέπουν να λειτουργεί, βλ. εδώ).

Κανείς δεν τολμά να μιλήσει για τον πόλεμο που δέχονται οι ενορίες που θέλουν να προσαρτηθούν στην νέα Εκκλησία (π.χ. βλ. εδώ, εδώ και εδώ) και τα εμπόδια στην εγγραφή τους στην νέα Εκκλησία (βλ. εδώ), αλλά και για την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Ρωσικής Εκκλησίας της Ουκρανίας να καταλάβει και να καταστρέψει άλλες ήδη υπάρχουσες ενορίες την νέας Εκκλησίας όπως π.χ. στο Ντνιπροπετρόφσκ (βλ. εδώ).

Πέρα από τις διώξεις των εγκαθέτων της Μόσχας, που δεν τις αναφέρουν καθόλου, οι προπαγανδιστές δεν αναφέρονται καθόλου και σε άλλα ουσιώδη ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Επιφάνιος στην πρόσφατη ομιλία του στην Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως π.χ. ότι οι Επίσκοποι δεν πρέπει να ζουν με πολυτέλειες και πρέπει να έχουν ταπεινότητα και σεμνότητα (βλ. εδώ), ή για την υπεύθυνη στάση που κράτησε ενώπιον των Ουκρανών πιστών για τον κορωνοϊό (βλ. εδώ). Θέλουν δηλαδή να προβάλουν μια άσχημη εικόνα για τον Επιφάνιο και την Αυτοκέφαλη Εκκλησία, αποκρύπτοντας τα τόσα θετικά και επισημαίνοντας -ενίοτε και κατασκευάζοντας- κάποια αρνητικά στοιχεία. Είναι, άλλωστε, γνωστό πως «αποστολή» και «δουλειά» της προπαγάνδας αποτελεί το να μην φανερώνει όλη την αλήθεια ή να διασπείρει ψεύδη.

Οι προπαγανδιστές, πειθήνιοι στις εντολές που παίρνουν από τη Μόσχα και από το εκκλησιαστικό της μόρφωμα στην Ουκρανία, μιλάνε για τον φανατισμό και το μίσος που έχουν οι «σχισματικοί», όπως τους αποκαλούν. Όμως τον φανατισμό και το μίσος, όπως είδαμε, τα έχουν οι οπαδοί της Εκκλησίας της Ρωσίας, οι οποίοι οργανώνουν πληρωμένες διαδηλώσεις, φτάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να κάψουν και ομοίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (βλ. εδώ). Ο φανατισμός τους και το μίσος τους λοιπόν, είναι ίδιος με αυτόν των τζιχαντιστών. Βρίσκονται πολύ μακριά από την αγάπη που μας υπαγορεύει το Ευαγγέλιο.

Βλέποντας αυτά ποιος μπορεί να πιστέψει ότι οι διωκόμενοι είναι του Ονουφρίου; Μόνο όσοι πέφτουν στα δίχτυα της προπαγάνδας των Ρώσων. Ο Επιφάνιος μνημονεύει τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και εύχεται για την ειρήνη, ενώ από τη Ρωσική Εκκλησία, εκτός του ότι δεν μνημονεύουν, μαζεύουν επί πληρωμή περιθωριακούς τύπους έτοιμους για πόλεμο, που καίνε και βρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και παρ’ όλα αυτά ισχυρίζονται ότι υφίστανται διωγμό!...

Το τραγελαφικό βίντεο αυτής της «διαμαρτυρίας» καταδεικνύει το ποιόν των ανθρώπων που μαζεύτηκαν. Κανείς από αυτούς δεν ήξερε ποιος είναι ο λόγος της διαδήλωσης και ποιος είναι ο Βαρθολομαίος που θα έπρεπε να κάψουν το ομοίωμά του. Μάλιστα, ο επικεφαλής της διαδήλωσης δήλωσε ότι κάνει διαδήλωση υπέρ της ανεξάρτητης Εκκλησίας της Ουκρανίας και ενάντια στη Μόσχα!... Ούτε καν ξέρουν τι συμβαίνει (δείτε εδώ το αποκαλυπτικό βίντεο)... Και όλα αυτά για να αποτρέψουν την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Ουκρανία τον Αύγουστο, όπου θα φανεί όλη η αλήθεια για το τι πιστεύουν οι Ουκρανοί για αυτόν και που θα καταισχύνει τους προπαγανδιστές των Ρώσων (διαβάστε σχετικά εδώ).

Ένα άλλο όπλο που χρησιμοποιεί η Εκκλησία της Ρωσίας (και αυτό από τα τελευταία της) είναι η συνέχιση κοινωνίας με Επισκόπους που συμφωνούν μαζί τους στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να στηριχτεί εκκλησιολογικά η κοινωνία με μια μόνο μερίδα Επισκόπων από μια τοπική Εκκλησία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν μνημονεύουν τον Προκαθήμενο αυτής της Εκκλησίας. Ξεγελούν Επισκόπους, αλλά και πολλούς άλλους, λέγοντάς τους ότι είναι τάχα «ομολογητές». Ότι θα κάνουν καλά αν πάνε κόντρα στην απόφαση των Συνόδων και των Προκαθημένων των Εκκλησιών τους για το Ουκρανικό. Και δυστυχώς κάποιοι πέφτουν στην παγίδα τους και είναι έπειτα πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουν την αλήθεια, σε σημείο που και ο ίδιος ο Κύριος να έρθει να τους πει ότι η αλήθεια είναι με την μεριά του Φαναρίου, δεν θα πιστέψουν ότι είναι Αυτός.

Η διχόνοια, που οι Μοσχοβίτες είναι έτοιμοι να ενσπείρουν σε όποιες Εκκλησίες «τολμήσουν» να αναγνωρίσουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και δισταγμό για την αναγνώριση από άλλες Εκκλησίες. Ποια Εκκλησία θέλει να δημιουργηθούν αναταραχές στο εσωτερικό της; Μόνο όσοι Προκαθήμενοι έχουν σθένος και ομολογιακό φρόνημα θα το τολμήσουν, βάζοντας την αλήθεια πάνω από τα συμφέροντα της Μόσχας. Αυτοί, όπως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Θεός δεν ξεγελιέται και είναι έτοιμος να δώσει την λύση σε κάθε πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στα εσωτερικά της Εκκλησίας τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα λοιπόν αυτής της Αυτοκεφαλίας είναι το μέγεθος της Ρωσικής προπαγάνδας που έχει κάνει πλύση εγκεφάλου σε πολλούς μέσα στην Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς και σε όλες τις τοπικές Εκκλησίες.