Παραπληροφόρηση φιλορωσικών ιστοσελίδων


 

Κατ' αρχάς να διευκρινίσω ότι το να είναι φιλορώσος ή αντιρώσος, φιλέλληνας ή ανθέλληνας κλπ, δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το ζήτημα είναι ηθικό. Και ως τέτοιο το καταγράφω. Γι' αυτό και είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε να είναι το ένα ή το άλλο και όλοι φυσικά κρινόμαστε από το Θεό και την Ιστορία για τις θέσεις μας και για το αν υπηρετούμε την αλήθεια και το δίκαιο.

 

Όμως, ό,τι και αν είσαι, καλό είναι να διεξάγεις τον αγώνα σου με στοιχειώδεις κανόνες αξιοπρέπειας και δεοντολογίας. Ιδιαίτερα στο δημοσιογραφικό χώρο. Όταν μάλιστα η ανθρωπότητα ταλανίζεται, και βλέπουμε τι γίνεται αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ, από τις ολέθριες συνέπειες των fake news και της προπαγάνδας του ψεύδους.

Γι' αυτό και δεν μπορώ να μην καταγγείλω την παραχάραξη δημοσιεύματος από ελληνική ιστοσελίδα του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ, η οποία, ενώ επικαλείται πηγή και αναδημοσιεύει από αυτήν, χάνεται κυριολεκτικά στη μετάφραση! Προσθέτοντας λέξεις που δεν υπάρχουν στο πρωτότυπο δημοσίευμα που επικαλείται ως πηγή.

Έτσι, η ελληνική ιστοσελίδα γράφει: "Υπάρχουν αρκετές Ορθόδοξες Εκκλησίες, στις οποίες οι περισσότεροι επίσκοποι μαζί με τους Προκαθημένους τους, είναι σχεδόν έτοιμοι να αναγνωρίσουν την Ορθόδοξη «Εκκλησία» της Ουκρανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ο σχισματικός Μητροπολίτης Κίεβου Επιφάνιος".

Εδώ, η λέξη-κλειδί, μέσω της οποίας γίνεται η προπαγάνδα είναι αφενός το "σχισματικός", ως προσδιορισμός του Μητροπολίτη Επιφανίου, και αφετέρου η εντός εισαγωγικών αναγραφή του "Εκκλησία" για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Δεν θα σχολιάσω τις προθέσεις των συντακτών. Προφανώς συντάσσονται με τη Μόσχα και αντιτάσσονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην Εκκλησία της Κύπρου και στην Εκκλησία της Ελλάδος που έχουν αναγνωρίσει και μνημονεύουν τον Μακαριώτατο κ. Επιφάνιο ως κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας. Αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και ευθύνη, όπως προείπα, έναντι του Θεού και της Ιστορίας.

Θα σχολιάσω όμως και θα καταγγείλω την κατάφωρη παραχάραξη των πηγών. Αφού, λοιπόν, η ιστοσελίδα επικαλείται ως πηγή το religija.mk, αποτελεί παραχάραξη και παράνομη πράξη η αλλοίωση του κειμένου του πρωτοτύπου δημοσιεύματος. Στο religija.mk δεν υπάρχει πουθενά η λέξη "σχισματικός" που οι συντάκτες προσέθεσαν στην ελληνική εκδοχή του δημοσιεύματος και ούτε φυσικά η λέξη "Εκκλησία" τίθεται εντός εισαγωγικών. Αυτό είναι σίγουρα ανήθικη και ενδεχομένως και ποινικά κολάσιμη πράξη. Και ίσως πρέπει να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας religija.mk για την σε βάρος τους δολιοφθορά.

Για του λόγου το αληθές παραθέτω αυτολεξεί τι ακριβώς αναφέρει το religija.mk: "Има неколку поменси православни цркви, во кои поголем ден од владиците заедно со поглаварите се практично подготвени да ја признаат Православната Црква на Украина, изјавил Киевскиот Митрополит и на цека Украина Епифаниј во интервју", δηλαδή "Υπάρχουν αρκετές ορθόδοξες εκκλησίες, στις οποίες οι περισσότεροι από τους επισκόπους μαζί με τους προκαθημένους είναι σχεδόν έτοιμοι να αναγνωρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος".

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς λειτουργεί η προπαγανδιστική μηχανή της Μόσχας ανά τον κόσμο...