Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας του Πατριαρχείου Γεωργίας κ. Ζήνων δεν αναγνωρίζει το Μητροπολίτη Σίο ως «τοποτηρητή» και αποδοκιμάζει τις αντικανονικές ενέργειες σχετικά με τον διορισμό του


 

Το 2017, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ζήνων, ένας από τους εκλεκτούς αρχιερείς του Πατριαρχείου Γεωργίας, μετά το διορισμό του Μητροπολίτη Σίο ως «τοποτηρητή» (ο οποίος πολύ συχνά κατηγορείται για μυστική συνεργασία με τη Ρωσία), συνέταξε μια επιστολή, όπου υποστήριζε πως, εάν θα γινόταν ο διορισμός του Μητροπολίτη Σίο ως «τοποτηρητή» σύμφωνα με το διάταγμα του Καθολικού-Πατριάρχη, θα δημιουργούνταν κίνδυνος διαρχίας στην Εκκλησία. Αυτήν την επιστολή απέστειλε σε όλους τους συνοδικούς αρχιερείς ενημερώνοντας για τον αντικανονικό χαρακτήρα αυτής της πράξεως. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αρκετοί αρχιερείς συμφωνούσαν με τον Σεβασμιώτατο κ. Ζήνωνα, αλλά δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν την θέση τους δημόσια, διότι υπήρχαν περιπτώσεις εκβιασμού και απειλών.

Στην επιστολή του ο Σεβασμιώτατος κ. Ζήνων αναφέρει: «Εδώ βλέπουμε την εκλογή του διαδόχου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Γεωργίας, αλλά και με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Και ενδεικτικά αναφέρει τον ΚΓ΄ κανόνα της εν Αντιοχεία Τοπικής Συνόδου: «Ἐπίσκοπον μὴ ἐξεῖναι ἀντ᾽ αὐτοῦ καθιστᾶν ἕτερον ἑαυτοῦ διάδοχον, κἂν πρὸς τῇ τελευτῇ τοῦ βίου τυγχάνῃ· εἰ δέ τι, τοιοῦτον γίγνοιτο, ἄκυρον εἶναι τὴν κατάστασιν. Φυλάττεσθαι δὲ τὸν θεσμὸν τὸν ἐκκλησιαστικὸν περιέχοντα, μὴ δεῖν ἄλλως γίνεσθαι ἐπίσκοπον, ἢ μετὰ συνόδου καὶ ἐπικρίσεως ἐπισκόπων, τῶν μετὰ τὴν κοίμησιν τοῦ ἀναπαυσαμένου τὴν ἐξουσίαν ἐχόντων τοῦ προάγεσθαι τὸν ἄξιον».

Είναι γνωστό πως η εκλογή του Μητροπολίτη Σίο ως «τοποτηρητή» αποτέλεσε μονομερή απόφαση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Γεωργίας, του Καθολικού-Πατριάρχη κ. Ηλία, χωρίς την συγκατάθεση της Ιεράς Συνόδου. Επίσης μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυτή η αυθαίρετη απόφαση του Πατριάρχη Ηλία έγινε ένα μήνα μετά από την επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπίας της Ρωσικής Εκκλησίας, με επικεφαλής το Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, για την οποία ως επίσημος λόγος δηλώθηκε «η μεταφορά των ιερών λειψάνων και εικόνων», κάτι που δεν έχει σοβαρή βάση. Τίθεται εύλογο ερώτημα: από πότε συνοδεύει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέεβ τα ιερά λείψανα και τις εικόνες; Όπως δηλώνουν καθηγητές θεολόγοι, η επίσκεψη του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα δεν είναι τυχαία και πίεσαν με βία τον Γέροντα Καθολικό-Πατριάρχη να γράψει με το χέρι την εντολή.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ζήνων σε συνέντευξή του στο «Formula News» αναφέρει: «Σύμφωνα με τις κανονικές αρχές της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Σίο μόνο τότε θα μπορέσει να ενεργεί ως «τοποτηρητής», όταν θα χηρεύσει ο Θρόνος της Μτσχέτας. Αυτό αφορά κάθε περίπτωση, είτε του Πατριάρχη, είτε του Αρχιεπισκόπου, είτε του Μητροπολίτη. Μέχρι τότε η κάθε ενέργεια του Μητροπολίτη Σίο ως «τοποτηρητή», θα είναι αντικανονική».

Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει τον Πατριάρχη Ηλία όσο αυτός βρίσκεται εν ζωή, τονίζει: «Σχετικά με τον Πατριάρχη, το ότι μπορεί να τον αντικαταστήσει κάποιος ενώ βρίσκεται εν ζωή, αποτελεί πολύ μεγάλη ουτοπία και μη σοβαρή δήλωση. Εδώ δεν είναι το θέμα μόνο της τοπικής Εκκλησίας της Γεωργίας. Η Εκκλησία της Γεωργίας αποτελεί μέρος της Καθολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε αυτήν την Οικουμενική Ορθόδοξη Εκκλησία πρώτο και κανονικό λόγο και την πρώτη θέση κατέχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως». Ενώ στο ερώτημα ποιον θα ψηφίσει όταν θα γίνουν εκλογές, είπε πως δεν βλέπει το νόημα να πει τώρα, αλλά «εάν ζω τότε, σας υπόσχομαι ότι εξ αρχής θα δηλώσω δημόσια ποιον θα ψηφίσω».

Κατακλείνοντας ο Σεβασμιώτατος για τον σημερινό ρόλο του Μητροπολίτη Σίο δήλωσε ότι είναι χωρεπίσκοπος, ενώ μετά την κένωση του πατριαρχικού θρόνου θα ενεργήσει ως «τοποτηρητής», αλλά τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκλεγεί ως νέος Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας.

 

Πηγή: Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας