Σέρχιι Σουμίλο: Είναι λάθος να αξιολογείς τις πράξεις του Πούτιν με τα κριτήρια ενός ψυχικά και πνευματικά υγιούς ανθρώπου

Ο Σέρχιι Σουμίλο με συνεργάτη του κατά την διαδικτυακή παρουσίαση της ανακοίνωσής του στο 5ο Διεθνές Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας, Θεσσαλονίκη 27-29 Νοεμβρίου 2020

 

Του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου

Με τον ΣΕΡΧΙΙ ΣΟΥΜΙΛΟ (Сергій Шумило), διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου της Αγιορειτικής Κληρονομιάς με έδρα το Κίεβο (INTERNATIONAL INSTITUTE OF THE ATHONITE LEGACY, KIYV), έχουμε συνδεθεί από το 2020, όταν ο σημαντικός αυτός ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ και ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ συμμετείχε στο 5ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας (Αγιορειτική Εστία), οι εργασίες του οποίου είχαν λάβει χώρα διαδικτυακά εν μέσω πανδημίας (27-29 Νοεμβρίου 2020). Διαδικτυακά (μέσω facebook) γίνεται και η τωρινή μας επικοινωνία, μετ’ εμποδίων και αποσπασματικά πλέον, λόγω των προβλημάτων στις συνδέσεις που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος, με την αγωνία του φίλου μας για την τύχη της μισής του οικογένειας που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο μαρτυρικό ΤΣΕΡΝΙΧΙΒ.

Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Irina Mamryha (Gazeta.ua, 2.3.2022), ο Σέρχιι Σουμίλο αναφέρεται στην τωρινή ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ στην Ουκρανία προσθέτοντας στην εικόνα τον ιστορικό παράγοντα με τις βαθιές ρίζες στον χρόνο. Ρίζες που πάνε πίσω στον 9ο αιώνα, στην αυγή του ουκρανικού λαού: στους ΡΩΣ του ΚΙΕΒΟΥ.

Επειδή δεν γνωρίζουμε -τουλάχιστον εγώ- και πολλά πράγματα για τους ιστορικούς δεσμούς και την συγγένεια των λαών της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ και της ΡΩΣΙΑΣ, θεώρησα χρήσιμο να προσθέσω στο τέλος της συνέντευξης του Σουμίλο, ορισμένες δικές μου σημειώσεις που θα βοηθήσουν, πιστεύω, στην πληρέστερη κατανόηση του κειμένου.

 

Τίτλος: "ΑΝ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΙΕΒΟ, ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ".

 

GAZETA: Γιατί ο Πούτιν έκανε πλήρους κλίμακας εισβολή;

ΣΟΥΜΙΛΟ: Είναι λάθος να αξιολογείς τις πράξεις του με τα κριτήρια ενός ψυχικά και πνευματικά υγιούς ανθρώπου. Ο Πούτιν έχει σοβαρές ψυχικές διαταραχές, παρανοϊκές φοβίες. Ζει αιχμάλωτος των μύθων του, καθώς ανατράφηκε στη σοβιετική εποχή. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ, όπου στρατολογήθηκε από την Κα Γκε Μπε (KGB) και εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ), ενώ στη συνέχεια σπούδασε στο Γυμνάσιο της KGB. Είναι ακόμα περήφανος που διατηρεί την κομματική του ταυτότητα του ΚΚΣΕ, από το οποίο δεν έφυγε ποτέ. Διαμόρφωσε συνείδηση και νοοτροπία βασισμένη σε σοβιετικές μηχανορραφίες, στερεότυπα και μύθους. Και τώρα που είναι σχεδόν 70 χρόνων, αυτός ο γέρος με καθαρά σημάδια παράνοιας και παραφροσύνης, δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτά τα στερεότυπα. Ως αξιωματικός της KGB βίωσε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ), που ήταν μια τραγωδία για τους εκπροσώπους αυτού του κατασταλτικού συστήματος. Χρόνο με τον χρόνο, καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος και πέφτει σε παρανοϊκά συμπλέγματα, αρχίζει να τα πιτσιλίζει με συγκεκριμένες ενέργειες. Είναι προφανές ότι όσο απομακρύνεται χρονικά αυτή η εμπειρία της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ, τόσο περισσότερο γίνεται γι’ αυτόν τώρα στα γεράματα η πιο σημαντική ανάμνηση που δεν τον αφήνει σε ησυχία.

GAZETA: Δηλαδή, όλα αυτά είναι συνέπειες της κομμουνιστικής ιδεολογίας;

ΣΟΥΜΙΛΟ: Όχι ακριβώς. Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος, άρχισαν να γεμίζουν το κενό με μία αυτοκρατορική ιδεολογία, δημιουργώντας ένα υβρίδιο, έναν διεστραμμένο συνδυασμό σοβιετικών και αυτοκρατορικών αφηγημάτων. Έτσι αυτό κατέληξε να είναι νεοσοβιετικός ιμπεριαλισμός ή αυτοκρατορικό παραμάζωμα. Για έναν φυσιολογικό άνθρωπο αυτά είναι πράγματα ασύμβατα, να κρέμονται μαζί τα πορτρέτα του Νικολάου Β', που τον εκτέλεσαν οι Μπολσεβίκοι, και ενός εκ των δημίων του, του Στάλιν. Αλλά στο μυαλό του Πούτιν και του κύκλου του αυτό γίνεται αντιληπτό ως φυσιολογικό. Αυτό το υβρίδιο συνείδησης, αυτή η παρένθετη μητρότητα, συνδυάζει οδυνηρές ιδέες που έχουν εμπνεύσει τον ρωσικό λαό τα τελευταία 30 χρόνια. Πιστεύουν ότι δεν υπήρχε Ουκρανία, ότι τους Ουκρανούς διαρκώς κάποιος τους «εφευρίσκει» και ότι υπάρχει μόνο «ένα έθνος».

GAZETA: Οι απλοί Ρώσοι το πιστεύουν αυτό;

ΣΟΥΜΙΛΟ: Όταν ο Πούτιν δηλώνει ότι η Ουκρανία εφευρέθηκε από τον Λένιν, από ιστορική και λογική άποψη αυτό είναι παραφροσύνη και άγνοια. Μέχρι πρόσφατα θα μας φαινόταν αστείο να ακούσουμε κάτι τέτοιο. Αλλά στη Ρωσία οι άνθρωποι το πιστεύουν. Το πιστεύει και ο ίδιος ο Πούτιν. Πρέπει να καταλάβουμε το γιατί! Μην ξεχνάτε πως οι ιδέες και τα στερεότυπα του Πούτιν διαμορφώθηκαν στο Κομμουνιστικό Κόμμα, στα ιδρύματα της KGB. Τι ιστορία δίδασκαν εκείνο τον καιρό; Ένα σεμινάριο του επιστημονικού κομμουνισμού για την ιστορία του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ. Αυτά είναι τα βασικά θέματα με τα οποία κάποιος μπορούσε να κάνει καριέρα στο Κόμμα ή στην KGB. Προφανώς ο Πούτιν έκανε τότε με επιτυχία αυτή την εκπαίδευση και τώρα παρουσιάζεται ως «μεγάλος ιστορικός». Παρότι ο ίδιος ποτέ του δεν δούλεψε με αρχεία. Στην πραγματικότητα, όσοι γνωρίζουν έστω και λίγη ιστορία ξέρουν πώς ο Λένιν κατέλαβε την Ουκρανία και κατέστρεψε το ουκρανικό κράτος. Τον Φεβρουάριο του 1918, τα ρωσο-μπολσεβίκικα στρατεύματα με επικεφαλής τον Μουράβιωφ [1] προέλασαν από τη Ρωσία μέσω της περιοχής του Τσερνίχιβ (Chernihiv) σκοτώνοντας, βιάζοντας και καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Όταν εισέβαλαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, στο Κίεβο, η πόλη δόθηκε στους εισβολείς για τριήμερo πλιάτσικο. Μα ακριβώς αυτές είναι οι ηθικές αρχές της [Χρυσής] Ορδής [2]. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών, σύμφωνα με αρχειακές πηγές, η Ορδή του Λένιν μετέτρεψε την πόλη σε κόλαση. Μόνο στο Κίεβο ο άμαχος πληθυσμός που εκτελέσθηκε ήταν κατ’ εκτίμηση από τρεις έως πέντε χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως διανοούμενοι και αξιωματικοί. Διαβάτες εκτελέσθηκαν μόνο και μόνο επειδή μιλούσαν ουκρανικά. Όλη η πόλη γέμισε πτώματα. Με τη λογική του Πούτιν, λοιπόν, ο Λένιν «εφηύρε» την Ουκρανία όταν την έπνιξε στο αίμα;

Είναι πασίγνωστο ότι συμφώνησε [ο Λένιν] στην δημιουργία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας (Σ.Σ.Δ.ΟΥ.) μόνο επειδή ο λαός συνέχισε την απεγνωσμένη αντίσταση αγωνιζόμενος με θυσίες για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Και έτσι, για να σταματήσουν αυτή την αντίσταση, αποφάσισαν να κάνουν παραχωρήσεις και να δημιουργήσουν υποκατάστατα, όταν στα κατεχόμενα, αντί της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουκρανίας (Λ.Δ.ΟΥ.) [3] ανακήρυξαν επίσημα την Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (Σ.Σ.Δ.ΟΥ.) [4]. Αυτό έγινε με έναν στόχο: να αποδυναμωθεί ο απελευθερωτικός αγώνας των Ουκρανών για την ανεξαρτησία τους. Λένε, κοιτάξτε, ούτε οι Μπολσεβίκοι δεν είναι εναντίον της Ουκρανικής Δημοκρατίας, την οποία πολλοί στη συνέχεια δωροδοκούσαν. Το ότι ήταν μια ψεύτικη δημοκρατία, μόνο αργότερα έγινε σαφές στους πολλούς. Σε γενικές γραμμές, η υποκατάσταση ουσίας, νοημάτων και αξιών είναι μόνιμη τακτική της Ρωσίας για την παραπλάνηση των ανθρώπων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Mikhail Artemyevich Muravyov (1880-1918). Ρώσος αξιωματικός που άλλαξε στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Περνώντας αρχικά με τους Μπολσεβίκους, κατέλαβε και λεηλάτησε το Κίεβο τον Γενάρη του 1918, για να εξεγερθεί στη συνέχεια εναντίον τους και να σκοτωθεί κατά την σύλληψή του, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου.

[2] Αναφορά στην Χρυσή Ορδή, ένα ομοσπονδιακό μογγολικό κράτος που δημιουργήθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ξεχύθηκαν προς δυσμάς οι Τάταροι του Μπατού Χαν, εγγονού του Τσένγκιζ Χαν, καταστρέφοντας το κράτος των Ρως του Κιέβου (που είχε ιδρυθεί τον 9ο αιώνα) και υποτάσσοντας την νεότευκτη Μοσχοβία (είχε μόλις ιδρυθεί). Το κράτος της Χρυσής Ορδής εκτεινόταν από την δυτική Σιβηρία μέχρι τα Καρπάθια, περιλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης, παραμένοντας σε ακμή μέχρι τα τέλη του 15ου αιώνα.

[3] Λ.Δ.ΟΥ. / Λαϊκή Δημοκρατία Ουκρανίας (UPR / Ukrainian People’s Republic) ή ΟΥ.Ε.Δ. / Ουκρανική Εθνική Δημοκρατία (UNR / Ukrainian National Republic), 1917-1920. Δημιουργήθηκε μετά την Επανάσταση του Φλεβάρη 1917, αναγνωρίστηκε από την ρωσική προσωρινή κυβέρνηση, και μετά την Επανάσταση του Οκτώβρη 1917 κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσική Δημοκρατία (22 του Γενάρη 1918). Η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (Σ.Σ.Δ.ΟΥ.), με πρωτεύουσα αρχικά το Χάρκοβο και αργότερα το Κίεβο, συνυπέγραψε το Ενωσιακό Σύμφωνο του 1922 και έγινε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (Ε.Σ.Σ.Δ.).

[4] USSR (Ukrainian Soviet Socialist Republic).

 

Πηγή