The Ecumenical Patriarch answers strictly to Patriarch Kirill of Moscow - ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟ: "Σκεφθείτε λογικότερα, δικαιότερα, και με περισσότερο σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς την Μητέρα σας Εκκλησία" (VIDEO)




Κατά την καθιερωμένη ευλόγηση και κοπή της Αγιοβασιλόπιτας στο Φανάρι, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ανάμεσα στα άλλα μηνύματα και τις ευχές που εξέφρασε ενόψει της ανατολής του νέου έτους, αναφέρθηκε με αποφασιστικότητα, σαφήνεια και βεβαιότητα και στο...
φλέγον εκκλησιαστικό ζήτημα της Αυτοκεφαλίας Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Δεδομένης της προηγηθείσας επιστολής του Μόσχας Κυρίλλου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με την οποία πασχίζει να αποτρέψει το αναπόφευκτο, η δημόσια τοποθέτηση του Παναγιωτάτου μπορεί να εκληφθεί και ως αυστηρή απάντηση προς τις ιταμές απειλές και το ασεβές ύφος και περιεχόμενο της επιστολής του Μοσχοβίτη Πατριάρχη.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το Ουκρανικό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε τα εξής:

"Ο Θεός ευλόγησε πλουσίως το απερχόμενον έτος για την Μεγάλη Αυτού Εκκλησία. Τον δοξάζομε για όλα όσα καλά μας έδωσε και ιδιαιτέρως για το μεγάλο και ιστορικό γεγονός της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, πράγμα το οποίον θα κατακλεισθεί και θα ευλογηθεί την προσεχή Κυριακή με την παρουσία και του νέου Προκαθημένου αυτής της Αδελφής πλέον Εκκλησίας και την παρουσία του Προέδρου της χώρας, του Εξοχωτάτου κ. Ποροσένκο, εδώ εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας, οπότε και θα παραλάβουν τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας.

Υπήρξαν, ως γνωστόν, πολλές αντιδράσεις, σφοδρές αντιδράσεις, γι' αυτήν την ιστορική απόφαση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αυτά όμως δεν μας κλονίζουν, διότι εμείς εδράζομε, βασίζομε τις αποφάσεις μας πάνω στους Ιερούς Κανόνας, στα Προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Τάξη και στην Παράδοση της Ορθοδοξίας.

Εις την Μητέρα Εκκλησία, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εύχομαι ευστάθεια, επιτυχίες πάντοτε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για το καλό όλης της Ορθοδοξίας. Εύχομαι και οι Αδελφές Εκκλησίες, οι οποίες αδίκως αντιδρούν σε όσα αποφασίζει και πραγματοποιεί η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, και αυτές να σκεφθούν λογικότερα και δικαιότερα και με περισσότερο σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς την Μητέρα τους Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο".

Το βίντεο είναι απόσπασμα από ζωντανή μετάδοση που έγινε από τη σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Facebook.