Προσφώνηση Μητροπολίτου Μακαρίου Μαλέτιτς στον Οικουμενικό Πατριάρχη επί τη επετείω του Τόμου της Αυτοκεφαλίας (VIDEO)




Παρατίθεται βίντεο και απομαγνητοφώνηση της Προσφωνήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μακαρίου Μαλέτιτς, εκ προσώπου της Αυτού Μακαριότητος, του Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης, και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, η οποία έγινε την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, κατά την οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Η Ευχαριστήρια Προσφώνηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετείου ενός έτους από την υπογραφή του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ουκρανίας (5 Ιανουαρίου 2019).
***





Παναγιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικέ Πατριάρχη Κύριε Βαρθολομαίε,

Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος!
Ας είναι ευλογημένο το όνομα της Μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως!
Ας είναι ευλογημένο το δικό Σας άγιο πρόσωπο!

Για πολλούς αιώνες περιμέναμε την περυσινή ημερομηνία της 5ης Ιανουαρίου 2019! Ο Θεός άργησε να απαντήσει στις προσευχές μας, στα δάκρυά μας, στις παρακλήσεις μας, στους πόνους μας, στα μαρτύριά μας, όμως απάντησε με τον καλύτερο τρόπο! Περίμενε η ιστορία, ύστερα από το 1686, έναν μεγάλο Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ένα σοφό Πατριάρχη, να ακούσει αυτά όλα που έλεγε η ψυχή μας, και να σκύψει πάνω στα προβλήματά μας, και να μας δώσει την ευλογημένη λύση της Αυτοκεφαλίας.

Και σήμερα είμαι εδώ, ανάμεσά σας, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, του καλού μας και ακούραστου Προκαθημένου, ο οποίος κάθε μέρα, όλη τη μέρα, τρέχει από τη μια άκρη της χώρας μας στην άλλη για να διακονήσει την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας! Ένας τέτοιος Προκαθήμενος ταίριαζε στην Ουκρανία!

Μορφωμένος, ήρεμος, με ηγετικές ικανότητες, με αγάπη, με κατανόηση, με φόβο Θεού, με αγάπη, με πίστη στην Εκκλησία! Και χαίρομαι διότι ενώ είναι νέος άνθρωπος, συμπεριφέρεται σαν να έχει ηλικία μεγάλη. Και να είστε σίγουρος ότι τον αγαπώ και τον στηρίζω στο δύσκολο έργο που ανέλαβε.

Είχαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά το 2019! Ακούσαμε πολλά ψέματα για την Εκκλησία μας! Ακούσαμε ότι μας ελέγχει η Κωνσταντινούπολη, ενώ εκείνη μας έδωσε Τόμο Αυτοκεφαλίας! Αντίθετα, εκείνοι που παρουσιάζονται ως ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, παίρνουν εντολές από έξω. Μας κατηγόρησαν για άκυρες χειροτονίες, για αυτοχειροτονίες, για πολλά και άσχημα πράγματα! Όμως εμείς στα ψέματα και στις συκοφαντίες απαντάμε με τη δύναμη της Αλήθειας και της Αγάπης! Τα έγγραφα της χειροτονίας μου βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Βλαδίμηρος του Κιέβου, μας δεχόταν ως Ιεράρχες, ποτέ δεν είπε για να αναχειροτονήσει. Μας χάριζε δώρα εγκόλπια. Εκείνος δεν ήξερε;

Σήμερα μόνο ξέρουν; Ποτέ δεν μιλούσαν για αναχειροτονίες! Το μόνο που ζητούσαν ήταν να αφήσουμε την Κωνσταντινούπολη! Να μην έχουμε σχέση μαζί σας! Αλλά ποιο παιδί δεν έχει σχέση με τη μητέρα του;

Κι αν βρεθήκαμε κάποτε στο σχίσμα ήταν διότι δεν ανεχόμασταν ώστε αυτός ο ευλογημένος Ουκρανικός Λαός να γίνεται παιχνίδι στα χέρια άλλων δυνάμεων. Θέλαμε να διοικείται η Εκκλησία μας με τις παραδόσεις της Μητέρας μας Εκκλησίας. Με όσα πήραμε από το Βάπτισμα του Αγίου Βλαδιμήρου.

Θέλαμε η Εκκλησία μας να ευωδιάζει Χριστό και όχι να στηρίζεται επάνω στο χρυσάφι. Θέλαμε την Ουκρανική γλώσσα μας. Την δική μας παράδοση. Γι’ αυτό μας οδήγησαν στο σχίσμα, από όπου εσείς μας λυτρώσατε, μας απαλλάξατε.

Σας είμαστε ευγνώμονες. Σας ευχαριστούμε με όλη μας την δύναμη! Και σας λέμε ότι όσο αναπνέουμε θα μιλάμε για το πόσο καλό μας έκανε η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό θα διδάσκουμε στα παιδιά μας. Στα παιδιά των παιδιών μας. Στις επόμενες γενιές. Στο μέλλον μας.

Πάντα στην ιστορία της Ουκρανίας δύο ημερομηνίες θα μένουν με άγια γράμματα σημειωμένες: η μία είναι το Βάπτισμα του Βλαδιμήρου και η άλλη ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας μας. Αυτά τα καλά κάνατε για μας. Μας δίνετε το χέρι Σας και εμείς προχωράμε από το σκοτάδι στο φως της αληθινής μας ελευθερίας!

Σας αγαπάμε, Παναγιώτατε! Σας μεταφέρω τον αδελφικό ασπασμό του Μακαριωτάτου, την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας μας! Φιλώ και εγώ το χέρι Σας πρώτη φορά μετά το Έκκλητό μου από την πλευρά όσων χειροτόνησα, αλλά και από μέρους των πριν από εμένα, ζητώντας την συγχώρεση του Θεού! Η Εκκλησία της Ουκρανίας, που τώρα είναι αυτοκέφαλη, Σας ευχαριστεί κάθε μέρα και προσεύχεται ώστε τα έτη Σας να είναι πολλά. Αμήν!