Ανάμεσα στους «100 κορυφαίους Ουκρανούς με τη μεγαλύτερη επιρροή» ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος


 

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος καταλαμβάνει την 43η θέση στην λίστα οι «100 κορυφαίοι Ουκρανοί με τη μεγαλύτερη επιρροή». Ο επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ονούφριος καταλαμβάνει την θέση 65 στην ίδια λίστα...

 

Του Κώστα Ονισένκο 

Ουκρανοί δημοσιογράφοι αναλύουν τους λόγους για τους οποίους ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Επιφάνιος βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τους Ουκρανούς που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ουκρανικής εφημερίδας «ΗΒ», ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας καταλαμβάνει την 43η θέση στην λίστα οι «100 κορυφαίοι Ουκρανοί με τη μεγαλύτερη επιρροή».

 

Στις «διπλανές» θέσεις βρίσκονται γνωστοί πολιτικοί της χώρας, μεγαλοεπιχειρηματίες και άτομα με τεράστια κοινωνική αποδοχή και προβολή από τα ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ονούφριος καταλαμβάνει την θέση 65 στην ίδια λίστα.

«Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος είναι επικεφαλής της ανεξάρτητης Ουκρανικής Εκκλησίας, γεγονός που από μόνο του προσδίδει κύρος στα λόγια και τις πράξεις του. Εκτός αυτού όμως, οι δηλώσεις του χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό, με τα στοιχεία ουτοπισμού να απουσιάζουν», σχολιάζει στην εφημερίδα «ΗΒ» ο Γιούρι Τσερνομόρετς, δόκτορας Φιλοσοφίας και ειδικός στην ελληνική θεολογία. Τέτοια στάση, σύμφωνα με τον θεολόγο, δείχνει στα μάτια της κοινωνίας πολύ προτιμότερη από τον παραδοσιακισμό, με τον οποίο βγαίνει ο Ονούφριος.

Παράλληλα, ένας άλλος αναλυτής μιλώντας στην ίδια εφημερίδα σχολιάζει: «Ο Επιφάνιος είναι νέος, με δημόσια δράση, εμφανίζεται στα μεγάλα ΜΜΕ και λέει την άποψή του έχοντας αφενός ξεκάθαρα φιλο-ουκρανικές θέσεις και αφετέρου δεν εκφράζει επιθετικότητα προς τις άλλες Εκκλησίες και δόγματα, όπως -για παράδειγμα- το έκανε ο Φιλάρετος», λέει ο θεολόγος Ρουσλάν Χάλικοβ.

Στη λίστα «100 κορυφαίοι Ουκρανοί με τη μεγαλύτερη επιρροή» οι πρώτες θέσεις -κατά σειρά- καταλαμβάνουν οι: Βολοντιμίρ Ζελένσκι (πρόεδρος της Ουκρανίας), Ρινάτ Αχμέτοβ (μεγαλοεπιχειρηματίας), Αντρίι Γιερμάκ (επικεφαλής γραφείου Προέδρου), Σεργίι Σέφιρ (πρώτος βοηθός Προέδρου) και Αρσέν Αβάκοβ (υπουργός Εσωτερικών).

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Πετρό Ποροσένκο βρίσκεται στην έβδομη θέση της λίστας.

 

Πηγή